Creazy Cure minionderneming wint Oost-Vlaamse finale - Sint-Paulus Gent

18/03/2017 15:31Creazy Cure minionderneming wint Oost-Vlaamse finale

Foto's in het fotoalbum.

De miniondernemingen van Sint-Paulus Gent zijn ondertussen een vaste waarde geworden tijdens de provinciale finales voor de beste minionderneming van het jaar. Voor het zesde schooljaar op rij behoorde (minstens) één minionderneming van Sint-Paulus Gent tot de geselecteerden. In 2004 met Spatz, in 2005 met Spevents, in 2006 met Talenttheatre en in 2009 met Spotlight werden de laureaten ook de winnaars van deze provinciale wedstrijd. Daarna leek het geluk van Sint-Paulus Gent even op. Twee jaar werden de miniondernemingen van Sint-Paulus Gent niet geselecteerd en als ze wel geselecteerd werden, dan grepen ze telkens nipt naast de hoofdprijs. Tot vorig schooljaar met Cuir Cuisine opnieuw een minionderneming van Sint-Paulus Gent als de beste werd gekozen.

Jezelf als school opvolgen met de titel van 'Beste minionderneming van Oost-Vlaanderen' is niet zo vanzelfsprekend. Bovendien telde Vlajo dit schooljaar maar liefst 83 miniondernemingen in Oost-Vlaanderen. Tot de zes geselecteerden behoren was dus een eerste stap die moest gezet worden. Daarvoor moeten de miniondernemingen een businessplan indienen. Een onafhankelijke jury bestudeerde de inzendingen en kiest de zes minionderneming die met een presentatie hun businessplan mogen komen toelichten en nadien daarover vragen krijgen. Bij de selectie kijkt de jury vooral naar de volledigheid van de dossiers, de kwaliteit van de dossiers en realiteitszin, het product, creativiteit, concept en de totale uitwerking (proces) van de minionderneming. Op basis daarvan mochten volgende teams hun verhaal komen vertellen op 15 maart 2017.

  • Back On Track| Sint - Vincentiuscollege Buggenhout
  • Button Up| Lyceum Aalst
  • Creazy Cure| Sint - Paulus Gent
  • Hasta La Fiesta| Sint - Jozefschool Mere
  • Power - Up| Olvi PiusX Zele
  • T-Star| Leiepoort campus Sint Hendrik Deinze

Wat meteen opviel bij de keuze van de jury is dat Sint-Paulus de enige school uit het Gentse was, die geselecteerd werd. Een eer die de kwaliteit van de richting Economie en in het bijzonder het ondernemerschap dat er wordt aangeleerd nog eens scherp in de kijker zet.

Na een grondige voorbereiding op presenteren en goed doorkomen van de vragenronde was het op 15 maart om 14.55 u. was het dan eindelijk zover. Creazy Cure werd gevraagd om zich op een professionele manier gedurende 10 minuten voor te stellen aan de jury. Gedelegeerd bestuurder Hanne De Boever, administratieve directrice Sara Thienpont, technische directrice Paulien Aneca, commercieel directeur Milan Lambrecht en financiële directrice Ella Gribaudo waren bereid om deze taak op te nemen en deden dat met bravoure. Ze kregen daarbij steun van Emiel Mandeirinha voor de bediening van de Powerpoint en van Jordi De Clercq en Kato Schaers voor het presenteren van de boekjes aan de jury. Daarna volgde de vragenronde van de jury die meer dan goed meeviel. De juryleden waren eerder aangenaam verrast door de creativiteit en de préséance van Creazy Cure, dan dat ze zeer moeilijke vragen konden verzinnen.

Het was wachten hoe de concurrentie het deed en daaruit bleek vrij snel dat de voornaamste tegenstander uit Zele kwam. Power-Up van  Olvi Pius X kwam op het idee om een product aan te bieden dat je de mogelijkheid biedt je gsm draadloos op te laden. Tevens hebben zij een zelfontworpen smartwatch op de markt gebracht. Producten om U tegen te zeggen... Het belangrijkste verschil tussen Power-Up en Creazy Cure lag in het feit dat het product van Creazy Cure het resultaat was van echt teamwerk. Bij Power-Up was het de 17-jarige Branco Baert die het de smartphone zelf ontwikkelde. Hij was er al een tijdje mee bezig. Na wat zoekwerk op internet onderzocht hij de werking van zo'n smartwatch en combineerde hij verschillende technieken. Hij maakte zelf een prototype en voor de effectieve uitvoering vond hij een Chinese producent.

Vraag was waar de jury de klemtoon zou op leggen: op het sociale totaalverhaal van Creazy Cure of op het technologisch hoogstandje van Power-Up. En tot grote vreugde van Sint-Paulus Gent ging de voorkeur naar Creazy Cure.

Wat volgt is de Vlaamse finale voor de Beste Minionderneming van 2017 in Brussel op woensdag 3 mei om 18.00 u. De dag ervoor doet Creazy Cure echter ook al mee aan de Vlaamse finale voor de minionderneming met het beste Sociale Economie Project (SEP). Het worden dus drukke, spannende en stresserende dag begin mei... Willen jullie allen mee duimen voor een goede afloop? 

Categorie: Schooljaar 2016-2017