En marche naar het verre Frankrijk! - Sint-Paulus Gent

23/05/2017 14:04En marche naar het verre Frankrijk!

Op dinsdag 2 en woensdag 3 mei deed Sint-Paulus met campus Marathonstraat iets wat nauw aansluit bij de baseline van de school: over de grens springen. De volledige derde graad mocht voor het eerst ooit op projectdagen naar het Franse Ambleteuse. Om 7u werd iedereen verwacht voor vertrek, waarna ons een anderhalf uur lange busrit wachtte. De hele groep werd verdeeld in vier subgroepen, die om de beurt de vier verschillende activiteiten zouden afwerken. 

Mijn groep mocht met de activiteit rond het vak biologie van start gaan. Daarbij moesten we een staal van de bodem nemen, afval verzamelen en organismen onderzoeken. Dat klusje vond plaats aan het fort van Vauban, getekend en vernoemd naar de door alle leerlingen gekende, wereldberoemde bouwmeester, die zowat rond elke Franse stad een omwalling heeft geplaatst.   In de namiddag was het moment van leerlingenparticipatie aangebroken en mochten we met meneer Baetens, mevrouw Spooren en de speciaal uit zijn pensioen herrezen meneer Spooren de fietstocht aanvatten. We werden door het mooie, heuvelachtige landschap gestuurd op stadsfietsen, goed voor de conditie. Gelukkig waren er voor de zwakkere (of luie) fietsers elektrische fietsen voorzien. Die hebben zeker hun diensten bewezen, waaronder die van trekpaard.   In de vooravond kreeg iedereen op het vakantiedomein zijn 'huisje' toegewezen. Op het voetbalpleintje brak al snel een strijd uit tussen de vijfde- en zesdejaars en probeerden sommigen te tonen dat ze konden basketballen. Anderen genoten even van een verfrissende duik in het zwembad of een gezelschapsspel.
Het avondeten was speciaal. Als voorgerecht heerlijk met azijn besprenkelde, geraspte worteltjes op een bedje van drie slablaadjes. Als hoofdgerecht heerlijke fusilli met stoofvlees, een gewaagde combinatie. De typisch Franse kaasplank was in dit menu een sobere pot Kiri's, maar we eindigden met een heerlijk gebakje. De avond verliep rustig en de nacht viel boven Ambleteuse.   De volgende ochtend bezochten we het oorlogsmuseum terwijl het buiten pijpenstelen regende. We hadden niet kunnen hopen op een betere timing. Na het bezoek werden we Ambleteuse ingestuurd op zoek naar zeven huizen die we moesten vinden door de weg te vragen in het Frans. Bij elk huis moest je een originele foto maken.  Ik ben er zeker van dat er tussen de foto's enkele pareltjes zitten.   Als climax mochten we in de namiddag eindelijk een van de kliffen bezoeken waarvoor de streek zo bekend is. Onze voorkeur ging naar Cap Blanc Nez. Na het invullen van de opdrachtenbundel volgde een prachtige wandeling. Door het inmiddels opgeklaarde weer lag Dover plots zeer dichtbij. Op de terugweg naar het verblijf woog de bus ook enkele kilo's meer door de enorme hoeveelheid stenen die sommigen hadden ingeslagen. Na deze activiteit restte ons niets meer dan op de juiste bus te stappen om onze terugweg aan te vatten. Vermoeid maar voldaan kwam iedereen weer thuis in een zonovergoten Marathonstraat, die zelden met zoveel wachtende ouders was overspoeld.   Zeker een geslaagde uitstap en voor herhaling vatbaar, voor de toekomstige leerlingen uiteraard. Voor de zesdejaars vormde dit een mooi afscheid van de middelbare periode.   Maxime De Vriese, 6 Economie-Talen
Categorie: Schooljaar 2016-2017