Finale projecten nieuwe minionderneming - Sint-Paulus Gent

02/06/2014 11:32Finale projecten nieuwe minionderneming

Op woensdag 14 mei was er de apotheose van een schooljaar werken aan het ondernemingsplan voor een nieuwe minionderneming van Sint-Paulus. Vijf groepen stelden hun project voor aan een negenkoppige jury (bestaande uit enkele miniondernemers van Spel't!, twee leercoaches, de pedagogische directeur van Sint-Paulus, de voorzitter van het oudercomité en ex-mini en dus nu échte ondernemer Wouter Maenhout) die als opdracht meekreeg voor de twee meest levensvatbare projecten te kiezen. Daarvoor kregen ze drie instrumenten aangereikt: het ondernemingsplan, een mondelinge presentatie over het project en de kans op vragen ter verduidelijking na deze presentatie.

Het eerste project was dat van 'SEP'. SEP (social ecofriendly paintball) wou paintballsessies organiseren voor jongeren tussen 16 en 21 jaar oud. Bijzonder aan het project was dat gebruik zou gemaakt worden van verf die 100 % organisch is zodat die na verloop van tijd oplost en er geen enkele vervuiling is.

Daarna volgde het project van 'Den Strop'. Zoals de naam laat vermoeden wou deze groep alle activiteiten van de minionderneming in het teken van Gent zetten. Den Strop wil de consumenten kwaliteitsvolle Gentse producten aanbieden zoals cuberdons en geldbeurzen. Deze producten worden aangebonden in de aanloop van een evenement 'De Stropquiz', een quiz volledig in teken van Gent. Het uitgangspunt van de quiz is vragen te stellen met komische onderwerpen die te maken hebben met Gent. Alles draait  rond sfeer en ontspanning.

Nummer drie in de rij was 'Ecoframes'. Het motief van dit project was een ecologisch vriendelijk houten fotokader in de vorm van het infinity-teken aan te bieden om mooie en ontroerende momenten in te kaderen.Het project 'Keyspotter' koos dan weer voor een totaal vernieuwend product. De Keyspotter is een aantrekkelijke sleutelhanger met ingebouwd zendertje. Hiermee lokaliseer je snel, efficiënt en eenvoudig je sleutels. Je opent je applicatie en je laat door middel van bluetooth-signalen versturen naar de sleutelhanger. Die maakt dan op zijn beurt een geluid zodat je je sleutels vindt. De sleutelhanger is opgebouwd uit milieuvriendelijk materiaal met een ontvangertje en speaker in.

En om van alles wat te hebben werd geëindigd met het tegenbeeld waarmee gestart werd. Na het 'stoere' jongensgroepje dat wou vechten met paintball-geweren, werd geëindigd met een meisjesgroep dat nagels wou lakken. Ze kozen voor de naam 'Najlls'. Najlls is afkomstig van het Engelse 'nails' wat nagels betekent, en verwijst daarmee naar de nagelverzorging die ze willen aanbieden. Najlls is anders geschreven omdat het de eerste letter van enkele voornamen van leden bevat. De naam wordt als het Engelse 'nails' uitgesproken. Najlls wil bij een manicure Shellac aanbrengen. Shellac is zeer dun en verdikt de nagel nauwelijks, het is gemakkelijk te verwijderen en beschermt de nagel in plaats van hem te verzwakken. In vergelijking met gewone nagellak blijft Shellac een stuk langer en is de nagel verstevigd.

 

Na vijf sterke presentaties en het moedig pareren van al dan niet moeilijke of vervelende vragen, wachtte de jury de taak om voor de twee 'beste' projecten te kiezen. Die eer ging uiteindelijk naar Den Strop en Keyspotter. De jury geloofde dat er een markt voor dit product bestaat en dat het nog meerdere opportuniteiten biedt.

Omdat er dit schooljaar 24 leerlingen deel uitmaakten van het seminarie economie 1 zullen er wellicht volgend schooljaar twee miniondernemingen zijn. Vandaar ook de vraag aan de jury om voor twee projecten te kiezen. Het is alvast uitkijken naar volgend schooljaar!

Categorie: Schooljaar 2013-2014