Is Latijn iets voor mij? - Sint-Paulus Gent

Is Latijn iets voor mij?

Je haalt echt goede resultaten in het zesde leerjaar van de basisschool, je leert graag talen en je hebt belangstelling voor cultuur? Dan is een opleiding met Latijn waarschijnlijk wel jouw ding. Niet zeker? Praat er eens over met je leerkracht en met iemand van het CLB.

Wat is het verschil in het eerste jaar?
In het eerste jaar met Latijn gaan wiskunde en Frans sneller dan in het eerste jaar zonder. In een richting zonder Latijn zie je wel hetzelfde programma wiskunde en Frans, maar over meer uren en je hebt dus geen Latijn. Je krijgt wel nog een uur "Leren Leren en Sociale Vaardigheden" en dat zit niet in het eerste jaar met Latijn.

 

Als ik voor Latijn kies, moet ik dan Latijn blijven volgen tot in het zesde jaar?
Neen, je kan zeker nog overstappen naar een andere richting. Hoe en wanneer dat gaat, bespreek je wel eerst met je titularis en met het CLB.

 

 

Als ik geen Latijn kies in het eerste jaar, kan ik dan later toch een opleiding met Latijn nemen?
Neen, de keuze voor een opleiding zonder Latijn is definitief.

 

 

En wat doe ik verder met Latijn?
Je kan ook in het hoger onderwijs klassieke talen studeren. En het helpt krachtig als je een andere, moderne taal leert.
Je Latijnse teksten ontleed je tot op het bot. Grondig natrekken wat er nu eigenlijk in een tekst staat en waarom het zo is uitgedrukt en niet anders, zal nog handig uitpakken in heel andere vakken: filosofie, journalistiek, politiek, psychologie, recht, reclame, sociologie...
Antieke cultuur helpt je om te zien hoe anders en toch ook hoe gelijkaardig mensen leefden tweeduizend en meer jaren geleden. Wat je nu rond je ziet, plaats je zo in een dieper gezichtsveld.

 

Terug naar het overzicht