Journalist voor 1 dag ~~ Bud-Erdene Batjargal - Sint-Paulus Gent

04/05/2017 14:52Journalist voor 1 dag ~~ Bud-Erdene Batjargal

Verslag: 'SEP'-finale 2017

Vandaag, 2 mei 2017, woonde ik de zesde editie van de 'SEP-finale' bij samen met de leerlingen van het zesde jaar seminarie economie. Zij waren met hun minionderneming 'Creazy Cure' voor deze finale geselecteerd omwille hun maatschappij-vriendelijke doelstellingen. Want SEP staat namelijk voor Sociale Economie Project. Samen met vier andere ondernemingen streden ze voor de titel van 'de meest sociale minionderneming van Vlaanderen'.

Deze wedstrijd verloopt heel bijzonder. Niemand hoeft zich naar een andere stad of provincie te verplaatsen want alles verloopt via webcam en digitale scherm waar iedereen elkaar kan volgen. Dit vond ik persoonlijk een heel leuke ervaring. Maar je kan natuurlijk begrijpen dat er veel werk en voorbereiding moet ingestoken worden vooraleer alles goed kan verlopen...

Vroeg in de ochtend spraken team Creazy Cure en ik af aan het VOKA (kamer van koophandel) gebouw aan Gent-Zuid. In dit moderne en ingenieuze gebouw was er een hele verdieping gereserveerd voor de leerlingen van Sint-Paulus.

Eenmaal binnengekomen begonnen de leerlingen meteen aan het werk. Er moest nog veel voorbereid worden, van presentatie tot achtergrond voor de (web)camera. De leercoaches, meneer D'hollander en meneer Parmentier, gaven de sprekers nog enkele strategische tips om de jury's tot het uiterste te overtuigen.

Na drie (!) uur voorbereiding was het zo ver. Alle deelnemers en juryleden zaten voor hun scherm om aan de finale te beginnen.

De Antwerpse minionderneming 'Aquaroma' beet de spits af. Aquaroma verkoopt herbruikbare flessen met zakjes limonadesiroop en schenkt de winst aan goede doelen in Nepal.

Als tweede was 'Boite' van Vlaams-Brabant aan de beurt. Wat hen bijzonder maakt is dat hun producten die ze op de markt brengen (decoraties gemaakt uit hout) gemaakt worden door leden van OTB (Ons Tehuis Brabant), een tehuis voor mensen met een mentale beperking.

Dan was het zo ver... Het was tijd voor de presentatie van Creazy Cure. Wie het nog niet weet (wat eigenlijk niet mag), Creazy Cure maakt doe-boekjes voor kinderen die verblijven in het ziekenhuis. De onderneming staat helemaal in het thema van steun bieden aan zieke kinderen en hun verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Deze 'taak' moet Zimo, een olifantje en het hoofdpersonage van het boek, vervullen. De keuze voor een olifant was weldoordacht want olifanten hebben grote oren, wat hen goede luisteraars maken. Ze hebben een dikke huid, wat hen veel kan laten verdragen. En ze zijn de enige diersoort die menselijke emoties, zoals verdriet en liefde, kan voelen. De naam 'Creazy Cure' is een combinatie van de woorden 'Crea(tive)', 'Crazy' en 'Cure' natuurlijk. Zo zie je dat alles heel doordacht en uitgewerkt is.

De sprekers, Hanne en Paulien, begonnen dus aan hun presentatie. Het verliep mooi vlot en volgens plan. De jury's waren vol lof en waren duidelijk onder de indruk. Daarna werden Milan en Sara ingezet om de vragen van de jury zo goed mogelijk te beantwoorden.

Maar er waren nog twee 'tegenstanders' en dus nog iets te vroeg om te juichen. 'Glow in the traffic' was vervolgens aan de beurt. Via de naam heb je waarschijnlijk al door wat hun product is. Zij verkopen lichtjes in alle vormen en kleuren om optimaal gezien te worden als je in het donker aan het fietsen bent.

'Mundia' legde de laatste hand aan deze SEP-finale. Zij organiseerden workshops en verkochten producten die allemaal te maken hebben met andere culturen. Hun doelstelling was om mensen met verschillende culturen in contact te brengen.

Van deze vijf teams vond ik Creazy Cure persoonlijk toch wel de beste. Natuurlijk omdat het onze school is maar vooral omdat het 'sociale' en 'maatschappelijke' bij Creazy Cure het duidelijkst terug te vinden is. Maar we zullen moeten wachten op de uitslag die op zaterdag 6 mei bekend wordt gemaakt.

Tot slot wil ik Creazy Cure toch wel feliciteren voor hun prestatie op de provinciale finale (1e van de 86 ondernemingen!) en hun sterke performance vandaag natuurlijk. Ze hebben een heel sterk ondernemingsplan en hebben veel kans om zelfs de Vlaamse finale, die op 3 mei plaatsvindt, te winnen. Dat zal een plaats op de Europese finale betekenen! Maar ik wens jullie vooral nog een goede samenwerking en veel nieuwe ervaringen toe.

Je kan zelf ook een boek kopen bij Creazy Cure, ook al ben je niet ziek of heb je geen zieke broer/zus/kind! Want je kan ook het boekje ook schenken aan een kind die je niet kent door de prijs van één boek te doneren aan Creazy Cure.

Bud-Erdene Batjargal

Categorie: Schooljaar 2016-2017