Lentekriebels in seminarie RSV - interview met leerkracht Eva Andries op website Sensoa - Sint-Paulus Gent

23/02/2016 15:44Lentekriebels in seminarie RSV - interview met leerkracht Eva Andries op website Sensoa

Onze leerkracht Eva Andries werd door Sensoa geïnterviewd in verband met het seminarie RSV-seksuologie voor het vijfde jaar.

Lees het volledige interview op de website van Sensoa.

Hier is alvast een voorproefje:

Eén van mijn leerlingen zei: "door in de les over schoonheidsidealen te praten kreeg ik een beter zelfbeeld."

Leerlingen moeten zelf leren uitzoeken hoe ze tegenover een kwestie staan en wat de maatschappelijk aanvaarde normen zijn. Of wat wetenschappelijk onderzoek daarover zegt.

Kritisch nadenken, zélf beslissen en verantwoordelijkheid dragen, dat is wat ik hen wil leren. Mijn eigen mening formuleer ik héél zelden [...] Leerlingen [...] willen vooral van elkaar weten hoe ze over een kwestie denken.

Soms gebruik ik ook zeer seksistische, eenzijdige of onbetrouwbare info, om te kijken in hoeverre ze zelf kritisch nadenken. Zo leer ik hen herkennen welke informatie betrouwbaar is en welke niet.

Ik waak erover dat wat ik doe goed gekaderd is en baseer me op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Men denkt soms ook dat zoiets niet thuishoort binnen het curriculum.

De ervaring leert dat jongeren hier absoluut nood aan hebben. Goede RSV draagt bij tot een gezonder relationeel en seksueel leven en zelfs tot meer verdraagzaamheid tegenover andersdenkenden en andere culturen.


 

Categorie: Schooljaar 2015-2016