Sint-Paulus bibbert naar de titel op het Belgisch schoolschaakkampioenschap - Sint-Paulus Gent

19/05/2017 15:24Sint-Paulus bibbert naar de titel op het Belgisch schoolschaakkampioenschap

Op zaterdag 13 mei zakte de Sint-Paulusploeg als favoriet af naar Turnhout voor het Belgisch schoolschaakkampioenschap. Vooral bord 1 zou het op het Belgisch kampioenschap veel zwaarder gaan krijgen, de achterste borden moesten dus veel punten sprokkelen. De ploegopstelling werd op 2 plaatsen gewijzigd tegenover het Vlaams. Klaus Van Malder en Robin Claeys wisselden van bord. Verder konden we jammer genoeg onze reservespeler Xander Thienpont niet meenemen, omdat reservespellers op het Belgisch niet toegestaan zijn. Hij had een groot aandeel in de kwalificatie voor dit Belgisch en onze Vlaamse titel. De ploegopstelling was dus als volgt: bord 1: Dries Van Malder, bord 2: Klaus Van Malder, bord 3: Robin Claeys, bord 4: Kobe Vanhoucke.

Doordat we favoriet waren, begonnen we ronde 1 op bord 1 met een 4-0 overwinning. In de 2de ronde lieten we meteen een steek vallen tegen de thuisploeg, mede door een kleine uitschuiver van ons bord 1 bleven we op een 2-2 gelijkspel steken. In ronde 3 werd er met 3-1 gewonnen van een concurrent die uiteindelijk 3de zou worden. Ook ronde 4 werd een vrij vlotte overwinning met 3,5-0,5 tegen een Waalse ploeg.

Ronde 5 moesten we dan op bord 1 tegen de uittredende kampioen. Dit zou wel eens het duel om de titel kunnen gaan worden. We wonnen de derby met 3-1 en de klus leek geklaard, met nog 4 rondes te spelen. We stonden 1,5 punt los en hadden al veel grote namen gehad.

De volgende ronde (ronde 6) wonnen we nipt met 2,5-1,5 van een ploeg uit Wallonië nadat ons bord 2 stom gevlagd werd (verloren op tijd). Op zich leek de titel nog altijd geen probleem te mogen gaan worden, maar onze voorsprong was wel al een beetje verkleind. We hadden het hier al kunnen (en moeten) afmaken. Ronde 7 dan: We verloren geheel onverwacht met 3-1. Dit was niet voorzien; we stonden nu zowaar een half punt achter de Waalse ploeg uit de vorige ronde. Zou onze nalatigheid om het toen af te maken ons nog zuur opbreken? De Walen moesten wel nog tegen een paar goeie ploegen. Ondertussen was de vader van Robin, onze grootste (en tevens enige) supporter aangekomen. In ronde 8 moesten we door het ongeloof en de vermoeidheid tot het uiterste gaan en ons beste spel op het bord toveren. We konden gelukkig weer aanklampen met een broodnodige 4-0 overwinning.

Doordat De Walen niet de volle buit pakten, gingen we met een half puntje voorsprong de laatste ronde in. We hadden ons lot in eigen handen. Zelfs al zouden ze nog naast ons komen, hadden we de beter scheidingspunten doordat we van hen gewonnen hadden. Onze laatste 2 borden wonnen vrij vlot. De eerste 2 borden hadden het nieuws gekregen dat de Walen 3-0 voorstonden, waardoor we niet genoeg hadden aan remise. Bord 2, Klaus, won uiteindelijk ondanks een tijdachterstand van 4 minuten. En dan zou het spannend gaan worden tussen de 2 eerste borden van de 2 ploegen. Bij ons zag het er op bord 1 niet zo goed uit, maar Dries had een serieuze tijdvoorsprong. Toen we te horen kregen dat het bord 1 van de Walen had verloren, pakte Dries de remise en was de buit binnen.

De ontlading was groot. De (eerste) titel is een feit; weliswaar met minder glans dan het Vlaams; maar dat is natuurlijk slechts een detail.

De resultaten kan je  hier nakijken. 

Categorie: Schooljaar 2016-2017