Sint-Paulus Gent kiest nieuwe minionderneming(en) - Sint-Paulus Gent

19/05/2015 10:51Sint-Paulus Gent kiest nieuwe minionderneming(en)

Woensdag 13 mei was het alweer een hoogdag voor de miniondernemingen van Sint-Paulus. Naar jaarlijkse traditie werd in de voorlaatste les van het seminarie economie 1 het project gekozen dat volgend jaar de titel ‘mini van Sint-Paulus’ mag dragen. Vier projecten werden aan een zeskoppige jury voorgesteld.

Gestart werd met Cuir Cuisine dat aan elke keuken of eettafel een lederen touch wil geven die het verschil maakt tussen gewoon en klasse. Cuir Cuisine wil een uitgebreid assortiment van keuken- en tafelaccessoires gemaakt uit leder aanbieden zoals placemats, besteketuis, coasters, kookschorten en broodmandjes. Deze accessoires zijn verkrijgbaar in halsleder en rundsleder, die voorzien kunnen worden van een krokodil, struisvogel en patronen print. Bovendien kunnen – voor de klanten die dat wensen – de accessoires gepersonaliseerd worden aan de hand van logo’s en namen.

Terwijl Cuir Cuisine vooral uit meisjes bestond, zaten in het project van GameStation enkel jongens. GameStation wil enerzijds gamers samenbrengen tijdens een event en anderzijds werken aan het negatieve beeld dat vele mensen over gamen hebben. De jongens van GameStation zijn er namelijk van overtuigd dat gamen niet alleen negatieve aspecten heeft, sterker nog gamen is in vele opzichten zelfs heel positief.
Legenta wil dan weer de traditie van het vertellen van de volksverhalen doen heropleven en dat op een vernieuwende manier. Daarom hebben ze een project uitgewerkt om enkele Gentse volksverhalen in een stripverhaal om te zetten. Zo kunnen de kinderen gemakkelijker bereikt worden en wordt de geschiedenis van de stad Gent nieuw leven in geblazen. Gent is immers een stad waarover veel legendes, mythes en sages geschreven zijn en Legenta vindt dat er geen betere stad is om stripverhalen over te maken.
De laatste groep was SPVR wat staat voor Sint-Paulus Virtual Reality. Virtual reality (of virtuele realiteit) is het gebruikmaken van een apparaat (een VR-viewer) om op een heel erg inlevende manier film, muziek, videogames of andere te beleven. Het is een fantastische technologie maar voor een VR-viewer moet je al snel meer dan € 300,00 neerleggen. Dit schrikt geïnteresseerde mensen af. Google bedacht een oplossing voor dit probleem: alles wat je nodig hebt voor virtual reality zit al in je smartphone. SPVR werkte het design van Google verder uit. Ze kozen voor zwart plastiek in de plaats van karton zodat het product langer meegaat dan de kartonnen alternatieven. Je gebruikt de viewer samen met een smartphone en een van de vele apps om virtual reality te beleven. Je schuift de smartphone in de viewer, klapt die dicht en plaatst hem tegen je hoofd.

Daarna was het aan de jury om te kiezen voor het project dat het meeste kans op slagen maakte om een succesvolle minionderneming te worden. Na vier goed uitgewerkte ondernemingsplannen, vier sterke presentaties en vier groepen die hun project met hart en ziel verdedigden in de moeilijke vragenrondes was dit allesbehalve een gemakkelijke klus.

De jury verraste uiteindelijk door niet één maar twee projecten de kans te geven om volgend schooljaar de minionderneming van Sint-Paulus Gent te zijn. Omwille van het grote financiële risico werd GameStation niet gekozen en omwille van de gekozen doelgroep werd Legenta evenmin gekozen.

Meer vertrouwen had de jury in Cuir Cuisine omwille van het sterk uitgewerkte ondernemingsplan en de verrassende ‘grondstof’ (leder) waarmee deze groep wil werken. Ook voor de viewer van SPVR zag de jury een potentiële markt omwille van het innovatieve product dat vooral de jeugd zal aanspreken.

Categorie: Schooljaar 2014-2015