Spel’t! onder ruime belangstelling voorgesteld - Sint-Paulus Gent

06/02/2014 12:57Spel’t! onder ruime belangstelling voorgesteld

Op zaterdag 25 januari organiseerde de mini-onderneming van Sint-Paulus Gent een startevent om een zelf ontwikkeld educatief memoriespel te lanceren. Het bijzondere aan dit spel is dat het kinderen van de eerste en tweede graad van de lagere school op een speelse manier leert welke woorden met een 'ei' geschreven worden.

Het startevent weerspiegelde de baseline van de onderneming om al spelend te leren. Gestart werd met een ludiek dictee vol met woorden met 'ei' en 'ij' en voorgedragen door dhr. Didier De Vreese in ware Groot Nederlands Dictee stijl (of is het steil? J). Daarna legde dhr. Luc Helderweirdt, individueel begeleider van kinderen met leerproblemen, uit dat een dergelijk dictee voor kinderen met dyslexie een onmogelijke opdracht is.

Voor wie onvoldoende van dyslexie kende werd daarna een kennismakingscursus gedoceerd in eenvoudige en duidelijke taal. Mini-ondernemers en studenten humane wetenschappen, Janne Van Renterghem en Linde Braecke, brachten vervolgens een voordracht over de educatieve waarde van spellen, waartoe het memoriespel van Spel't! ook behoort. Mini-ondernemer Thibaut Vandewalle legde dan de link tussen dyslexie en het nieuwe memoriespel. Hij vertelde van naadje tot draadje het volledige ontwikkelingsproces van idee tot eindproduct.

Toen was de tijd rijp voor de officiële product-launch van het memoriespel wat gebeurde door Judith Sucaet, gedelegeerd bestuurder van Spel't! Op het moment dat het talrijk opgekomen publiek dacht aan het hapje en drankje, werd het door dhr. Didier De Vreese geconfronteerd met de resultaten van het dictee.

Wie alvast geen memoriespel hoefde te kopen was dhr. Joost Baetens, leerkracht Nederlands van Sint-Paulus Gent. Hij werd slechts op één fout betrapt: voorbijijlde. Een fout waar 99 % van het publiek niet wist wat de juiste schrijfwijze was. Hij kreeg een spel van sponsor Hasbro.

Voor alle andere aanwezigen kon een spel van Spel't!, glansrijk afgewerkt door drukkerij Quadri uit Merelbeke, wel baten. Het was dan ook drummen aan de verkoopstand.

Tijdens het educatief deel, konden alle aanwezige kinderen al genieten van de spelletjes en het Springpaleis van de Keizer in de animatieruimte. Daar kwamen ook de volwassenen terecht na de presentaties. Ze konden er de kinderen het spel zien spelen en ondertussen een drankje drinken en een hapje eten.

Ook het hapje was heel speciaal want hield een woordspeling met de mini-onderneming in. Gekozen werd namelijk voor speltbrood. Zelden gezien dat mensen zo konden genieten van een boterham met confituur of choco.

Nagenieten en glunderen konden de mini-ondernemers ook want ze werden bedolven onder de lof. Na eerder een artikel in De Gentenaar, deed ook de persbelangstelling van AVS, Het Laatste Nieuws en De Zondag heel veel deugd. Alvast een veel belovende start die hopelijk een even succesvol vervolg kent.

Foto's op kan je hier bekijken.

Categorie: Schooljaar 2013-2014