Studietips examens - Sint-Paulus Gent

21/11/2014 15:18Studietips examens

Sint-Paulus wenst alle leerlingen heel veel succes tijdens deze examenperiode. We geven graag ook een aantal nuttige tips mee om deze examenperiode goed door te komen:


1. Notities

Een blokperiode gaat pas echt van start als je al je notities verzamelt en ordent. Het zal je tijdens het leren een hoop tijd en stress besparen. 

2. Technologie

Tijdens het leren is concentratie een must. Schakel daarom gsm, radio, tv en computer uit. Facebook checken kan tijdens je pauze. Nu heb je vooral nood aan rust en aandacht. Voor leerlingen die snel afgeleid zijn, is het ook aangeraden om je studieruimte zo sober mogelijk in te richten.

3. Planning

Stel voor jezelf een blokschema op. Maak een overzicht van de leerstof en plan in welk vak je op welke dag leert. Zo kom je op het einde van de blok niet in tijdsnood. Varieer ook genoeg. 

4. Studiemethode

Dé perfecte studiemethode bestaat helaas niet. Hoe je leert, hangt van persoon tot persoon af. Als je visueel ingesteld bent, is het markeren van je leerstof een goeie manier. Voor sommigen helpt het dan weer om de leerstof luidop te lezen. 

5. Pauzeren

Blokken is niet één en al studeren. Ook je pauze is van groot belang. Je aandacht neemt af na een uur studeren. Neem daarom minstens één pauze van 15 minuten per uur. Je kan dan best even een frisse neus nemen of zelfs een korte sportpauze inlassen. Kan je echt niet zonder social media? Open dan heel kort Facebook of Twitter.  Gamen is niet aangeraden. De bedoeling van zo’n pauze is om je gedachten op nul te zetten. Tijdens het gamen moet je je echter nog concentreren.

6. Routinebeest

Plannen is meer dan een schema opstellen. Het houdt ook in dat je je aan een bepaalde routine moet houden. Tijdens je blok heb je routines nodig.

7. Herhaal

Na het lezen en samenvatten is herhalen de boodschap. Hoe meer je herhaalt, hoe beter de leerstof binnendringt. Herhaal telkens korte blokjes leerstof, zodat je op het einde niet met een hele stapel zit. Op die manier behoud je ook een overzicht.

8. Proefexamen

Heb je het gevoel dat je alles kent? Stel voor jezelf dan een proefexamen op. Test je kennis van de leerstof. Op die manier weet je welke stukken je voldoende kent en welke je nog beter moet studeren. 

9. Aangepaste voeding

Start je dag met een ontbijt zodat je met voldoende energie hebt. Als lunch en avondeten eet je best lichte dingen. Te veel eten zorgt ervoor dat je lichaam sloom wordt. Als tussendoortje kies je best voor fruit. Snoep en chocolade zijn mooie troostmiddels, maar deze laat je beter achterwege. Suikers geven je een instant boost, maar zorgen er ook voor dat je bloedsuikerspiegel schommelt met stemmingswisselingen tot gevolg. Dit geldt ook voor energiedrankjes.

10. Nachtrust
Het meest dierbare van gans je blokperiode is je nachtrust. Voldoende slaap is een gouden tip. Nachtje doordoen is zowat het slechtste wat je kunt doen, vooral als je de dag erna examen hebt. Om 3 uur ’s nachts kun je gewoon niet meer helder nadenken. Leg daarom voor jezelf een regelmatig slaappatroon vast en las nog een ontspanningspauze in tussen je studeertijd en het slapengaan. 

 

Categorie: Schooljaar 2014-2015